lucas-optiek-slides-oogzorg-1

De beste oogzorg

Bij Lucas Optiek en Optometrie in Rhoon kunt u voor oogonderzoek en oogzorg terecht bij de optometrist. De optometrist heeft naast de algemene basiskennis, een specialisatie in het onderzoeken en behandelen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen (binoculair zien), oogmetingen uitvoeren bij kinderen vanaf 8 jaar en het onderzoeken van droge ogen.

Optometrisch onderzoek

Voor de gezondheid van uw ogen is de optometrist het eerste aanspreekpunt, u kunt er zonder verwijsbrief naar toe. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit, daarbij wordt de gezondheid van uw ogen bekeken om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Tijdens het onderzoek kijkt de optometrist o.a. naar de oogsterkte en gezichtsscherpte, de samenwerking tussen de ogen, de oogdruk, buitenkant van het oog en binnenkant van het oog. Wanneer tijdens het onderzoek blijkt dat verdere medische behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts doorverwezen naar de oogarts. Onze optometrist werkt nauw samen met de oogartsen en huisartsen uit de regio. Dat heeft als voordeel dat uw ogen sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Optometrist bij Lucas Optiek & Optometrie

Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de eerstelijns gezondheidszorg. Optometristen hebben ieder een vierjarige HBO-opleiding afgerond. De optometrist bij Lucas Optiek & Optometrie is lid van de OVN (Optometristen Vereniging Nederland) en aangesloten bij het OCR (Optometristen Collectief Rijnmond). Daarnaast volgt de optometrist na- en bijscholingen en staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (landelijk erkend kwaliteitskeurmerk) onder KP-Nummer 99907901087. 

Wanneer maakt u een afspraak bij de optometrist? 

 • Als u zelf het vermoeden heeft dat er iets aan de hand is met uw ogen, bent u bij de optometrist op de juiste plaats. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.
 • Voor een prismabril meting of controle hiervan.
 • Uw huisarts kan u ook verwijzen naar de optometrist voor nader onderzoek naar uw
  oogklachten of voor fundus fotografie bij diabetes type 2.
  Voor een periodieke controle bij reeds bestaande oogaandoeningen, zoals staar of macula
  degeneratie.
 • Als er in de familie oogziekten zoals glaucoom (hoge oogdruk) voorkomen, is het verstandig
  om uw ogen rond het 40s te levensjaar een keer door de optometrist te laten onderzoeken.
 • Voor kinderen vanaf 8 jaar wanneer er twijfels zijn over het zicht veraf of met lezen en bij
  hoofdpijnklachten. Ook komt het voor dat de leerkracht op school, schoolarts of huisarts adviseert om de ogen van uw zoon of dochter te laten onderzoeken.
 • bij oogklachten, zoals wazig of dubbel zien, regelmatig terugkerende hoofdpijn, het zien van zwarte vlekken of lichtflitsen, droge, branderige, jeuken, tranende of rode ogen

Kosten van het onderzoek

Een optometrisch onderzoek kost geld en wordt veelal door uw zorgverzekeraar vergoed, de vergoeding is wel eigen bijdrage afhankelijk. Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten. Tijdens het onderzoek kan het zijn dat uw ogen gedruppeld worden. De oogdruppels zorgen ervoor dat de pupil wijder wordt, zodat de optometrist goed in de ogen kan kijken. U ziet als gevolg van deze oogdruppels een aantal uren minder scherp en bent u gevoeliger voor licht. Neem een zonnebril mee voor na het optometrisch onderzoek. Mocht u met de auto komen, dan adviseren wij u om iemand mee te nemen die kan rijden.

Uiteraard bent u altijd van harte welkom, maar zeker voor oogcontroles en uitgebreide adviezen nemen wij graag de tijd. Daarom kunt u het best een afspraak maken als u langs wilt komen voor een onderzoek of contactlenzenadvies. Graag tot ziens!

Maak afspraak


Lees meer over de zorg voor uw oog


Top